Rum je trendy

Rum bývá často používán jako základní složka nespočtu alkoholických nápojů. V posledních letech však Češi nachází oblibu i v chuti čistého rumu. Této skutečnosti si všimli i mnohé bary a restaurace, které hojně začaly organizovat řízené degustace, při kterých má člověk možnost ochutnat rumy různých cenových kategorií z celého světa.

Najít jednotnou definici výroby rumu však není tak jednoduché. Přístup k době zrání a množství alkoholu se liší stát od státu. V čem se však všichni shodují, je výroba z melasy či cukerné šťávy. Rum bývá obvykle rozlišován na bílý a tmavý. Bílý rum je chuťově lehčí, naopak tmavý je charakteristický svou těžkostí. Bílé rumy jsou typické pro hispánské státy Střední Ameriky jako Kuba, Puerto Rico, Kolumbie či Venezuela. Tmavé rumy hledejte spíše u anglicky hovořících národů téže oblasti, například na Jamaice.

Rumová sklenice nemá jasnou definici. Rum lze vychutnat jak ze sklenice na stopce tak bez stopky. Skleničky se tak prakticky v zásadě nijak neliší od sklenic na brandy či whisky. Mnohem důležitější je naopak prostorné dno sklenice, které umožní snadnou manipulaci a uvolnění vůně.  

Rum je trendy, objevují jej muži i ženy všech věkových generací. Hledáte-li proto zajímavý dárek pod stromeček či jinou příležitost, rumové sklenice jsou letos hitem.